Ciąża 22 tydzień

ciaza-22-tydzien_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Klaskac? Jej ale to niesamowite. Podajcie wiecej informacji na ten temat, bo jestem strasznie ciakawa :) To moja pierwsza ciaza i jestem troche podekscytowana tym wszystkkim....(więcej)
  • Cześć. Jestem w 21 dopiero miesiącu ciąży i przyznam, że jest to moja pierwsza ciąża. :)Mam takie pytanie czy w czasie 22 tygodnia należy stosować jakąś specjalną dietę? ...(więcej)
  • Witam Was! Zaczynam się coraz bardziej martwić, jestem w 22 tygodniu ciąży i tylko sporadycznie odczuwam ruchy dziecka. Wiem że inne kobiety w tym samym tygodniu ciąży to odczuwają już dość...(więcej)
  • Cześć dziewczyny! Czy miała któraś z was mdłości w 22 tygodniu? Ja codziennie rano nadal wymiotuję nie mogę jeść i pić. Proszę o pomoc....(więcej)

Forum

22 tydzien (gabrysia_33)
Klaskac? Jej ale to niesamowite. Podajcie wiecej informacji na ten temat, bo jestem strasznie ciakawa :) To moja pierwsza ciaza i jestem troche podekscytowana tym wszystkkim.
(więcej...)

3
Specjalna dieta? (Lidia)
Cześć. Jestem w 21 dopiero miesiącu ciąży i przyznam, że jest to moja pierwsza ciąża. :)Mam takie pytanie czy w czasie 22 tygodnia należy stosować jakąś specjalną dietę?
(więcej...)

1
słabe ruchy dziecka (Itmina)
Witam Was! Zaczynam się coraz bardziej martwić, jestem w 22 tygodniu ciąży i tylko sporadycznie odczuwam ruchy dziecka. Wiem że inne kobiety w tym samym tygodniu ciąży to odczuwają już dość wyraźne i częste ruchy dziecka. Obawiam się o maleństwo, że coś z nim nie tak.
(więcej...)

1
mdłości i wymioty w 22 tygodniu (nona)
Cześć dziewczyny! Czy miała któraś z was mdłości w 22 tygodniu? Ja codziennie rano nadal wymiotuję nie mogę jeść i pić. Proszę o pomoc.
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej lata: szybowiec czy kowadło?

ciaza-22-tydzien_ciekawostki

Ciekawostki

Ciąża 10 tydzień

Od tego tygodnia, aż przez kolejne 10, twoje dziecko będzie bardzo szybko rosło, z pięciocentymetrowego płodu zmieni się w dwudziestocentymetrowy, kształtem przypominający w zupełności małego człowieka. Pocznie rozwijać się jego twarz i organy wewnętrzne.

Czy wiesz, że...

Ciąża biochemiczna to inaczej poronienie. Jest to jedna z najbardziej traumatycznych sytuacji dla przyszłych mam, które bardzo chciały mieć dziecko i zaszły w ciąże. Niestety, problem ten w Polsce dotyka około 40 000 tysięcy kobiet co roku. Ciąża biochemiczna może spotkać każdą ciężarną we wczesnym stadium ciąży, niezależne od tego ile ma lat oraz jaki tryb życia prowadzi.

Polecamy

36-39 tydzień ciąży
W 36 tygodniu ciąży twoje dziecko waży ok. 3 kg, a górna część macicy przenosi się wyżej, aż pod żebra. Z tego powodu, możesz czasami odczuwać problemy z oddychaniem i poczuć jak maluch szturcha cię nóżkami (jest on już wtedy ustawiony główką w dół). Niedługo poczujesz się lepiej, ponieważ jego położenie będzie powoli zniżać się, aż do kanału rodnego.

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Pyralgina działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspakajająco i przeciwwysiękowo. Możemy ją kupić zarówno w formie tabletek jak i saszetek o smaku pomarańczowym. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.